Actul legislativ privind serviciile digitale începe să se aplice tuturor platformelor online din UE

Posted by
Share Button

Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA), cadrul de reglementare de referinţă al UE care urmăreşte să facă mediul online mai sigur, mai echitabil şi mai transparent, începe să se aplice din 17 februarie tuturor intermediarilor online din UE, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

În temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, utilizatorii din UE sunt mai bine protejaţi împotriva bunurilor şi a conţinutului ilegal şi li se respectă drepturile pe platformele online unde se conectează cu alţi utilizatori, fac schimb de informaţii sau cumpără produse.

"Începând cu 17 februarie, Actul legislativ privind serviciile digitale începe să se aplice tuturor platformelor online din UE. Suntem pe deplin mobilizaţi pentru a asigura punerea în aplicare deplină a Actului legislativ privind serviciile digitale şi încurajăm toate statele membre să valorifice la maximum noul nostru cadru de reglementare", a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Toate platformele online cu utilizatori din UE, cu excepţia întreprinderilor mici şi a microîntreprinderilor cu mai puţin de 50 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală mai mică de 10 de milioane euro, trebuie să pună în aplicare măsuri pentru: combaterea conţinutului, bunurilor şi serviciilor ilegale; protejarea minorilor, inclusiv interzicerea totală a vizării minorilor cu reclame bazate pe crearea de profiluri sau pe baza datelor cu caracter personal ale acestora; să le ofere utilizatorilor informaţii cu privire la reclamele pe care le văd, cum ar fi motivele pentru care anunţurile publicitare le sunt prezentate şi persoanele care au plătit pentru publicitate; interzicerea publicităţii care vizează utilizatorii pe baza unor date sensibile, cum ar fi convingerile politice sau religioase, preferinţele sexuale etc.; să furnizeze expuneri de motive unui utilizator afectat de orice decizie de moderare a conţinutului; să ofere utilizatorilor acces la un mecanism de tratare a plângerilor pentru a contesta deciziile de moderare a conţinutului.

Pe lângă platformele online, Actul legislativ privind serviciile digitale se aplică şi serviciilor de găzduire (de exemplu, serviciile de cloud sau sistemele de nume de domenii, serviciile de bază care conectează utilizatorii la adresele de internet solicitate), precum şi intermediarilor online (de exemplu, furnizorii de servicii de internet sau domeniul). Serviciile de găzduire şi intermediarii online fac obiectul unui subset de obligaţii în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale.

De la sfârşitul lunii august 2023, Actul legislativ privind serviciile digitale s-a aplicat deja celor 19 de platforme online foarte mari (VLOP) şi motoarelor de căutare (VLOSE) desemnate în aprilie 2023 (cu peste 45 milioane de utilizatori lunari în medie). Alte trei platforme desemnate drept platforme online foarte mari în decembrie 2023 trebuie să respecte, până la sfârşitul lunii aprilie, cele mai stricte obligaţii în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale. Cu toate acestea, ele vor trebui să respecte obligaţiile generale prevăzute în Actul legislativ privind serviciile digitale de mâine.

Platformele care nu sunt desemnate ca platforme online foarte mari sau ca platforme online foarte mari vor fi supravegheate la nivelul statelor membre de către o autoritate independentă de reglementare care acţionează în calitate de coordonator naţional al serviciilor digitale (DSC). Va fi responsabilitatea DSC-urilor să se asigure că aceste platforme respectă normele. DSC-urile vor supraveghea şi vor asigura respectarea DSA pentru platformele stabilite pe teritoriul lor.

Coordonatorii serviciilor digitale şi Comisia vor forma un grup consultativ independent, Comitetul european pentru servicii digitale, pentru a se asigura că Actul legislativ privind serviciile digitale este aplicat în mod consecvent şi că utilizatorii din întreaga UE se bucură de aceleaşi drepturi, indiferent de locul în care sunt stabilite platformele online.

În martie 2024, Comisia intenţionează să adopte orientări privind măsurile de atenuare a riscurilor pentru procesele electorale. O consultare publică cu privire la actul delegat privind accesul la date este prevăzută pentru luna aprilie, urmând să fie adoptată până în iulie şi să intre în vigoare în octombrie 2024. În luna mai, Comisia intenţionează să adopte un act de punere în aplicare privind modelele de rapoarte de transparenţă.

174
Share Button

Leave a Reply