Profesioniștii IT ar trebui să se axeze mai mult pe managementul informațiilor

Posted by
Share Button
Veritas Technologies, lider în managementul informațiilor, a anunțat rezultatele unui sondaj global ce arată că aproape trei sferturi dintre companii continuă să adopte strategii cloud multiple private și publice. Descoperirile evidențiază necesitatea ca organizațiile să adopte tehnologii de management al informațiilor și strategii de securitate solide.

Studiul, comandat de Veritas și realizat de Cicero Group, a avut ca respondenți 1.800 de factori de decizie IT la nivel global, din organizații cu peste 500 de angajați și cel puțin 75 TB de date în gestionare. În linii mari, cercetarea a dezvăluit faptul că volumul de lucru esențial la nivel business din cloudul public se va dubla în următoarele 24 de luni – în aproximativ același ritm ca și volumul de lucru necritic – exercitând presiune asupra departamentelor IT pentru a garanta că nu numai infrastructura, ci toate serviciile business sunt disponibile și extrem de sigure.

Studiul a analizat rata cu care organizațiile migrează datele în cloud, folosind atât servicii cloud private, cât și publice, precum și motivarea din spatele deciziilor lor. În același timp, rezultatele cercetării dezmint unele preconcepții cu privire la adoptarea cloudului. De exemplu, potrivit opiniei generale, volumul de lucru mai puțin important va migra mai întâi către cloudul public, într-un ritm mai rapid. Dacă în trecut stăteau așa lucrurile, studiul a descoperit o schimbare: volumul de lucru esențial la nivel business, incluzând CRM și ERP, migrează către cloud în aceeași măsură, 25-30% ca alte volume de lucru mai puțin importante. Aceste statistici indică o încredere crescută a utilizatorilor în stocarea datelor de toate tipurile în cloud, însă nu poate fi ignorată presiunea suplimentară exercitată asupra furnizorilor de servicii de a asigura disponibilitate crescută și de a evita indisponibilitatea, precum și provocările întâmpinate de departamente IT de a dispune de strategiile adecvate de protecție a datelor care pot crea o infrastructură eterogenă – la nivel intern și extern.

Principalele descoperiri ale studiului includ următoarele:

  • 38% din volumele de lucru actuale sunt într-un cloud privat și 28% într-un cloud public. Se preconizează că aceste cifre vor crește cu 7% și respectiv 18% în următoarele 12 luni.

  • 74% dintre companii beneficiază în prezent de serviciile a doi sau mai mulți furnizori de infrastructură cloud pentru a-și întruni nevoile în ceea ce privește volumele de lucru, iar 23% folosesc patru sau mai mulți furnizori. Aceasta înseamnă că responsabilitatea de a proteja, gestiona și utiliza datele în aceste medii eterogene le va reveni în mare parte departamentelor IT.

  • Japonia și Brazilia beneficiază cel mai mult de cloudul public, cu aproape 50% mai mult volum de lucru transferat în cloudul public decât S.U.A., Canada, Franța și Germania.

  • Analiza din punct de vedere al industriilor arată că producția este pe primul loc, cu 30% din volumul de lucru migrat în cloudul public, față de telecomunicații cu 24%, sănătate și finanțe cu 23% și 16% în sectorul public.

  • Peste o treime din respondenți au afirmat că prețul este principalul factor care îi determină să migreze către cloudul public. În același timp 50% dintre aceștia au identificat arhitectura de securitate/protecție ca principalul motiv pentru care evită cloudul public. Este interesant că în cazul celor care au adoptat cloudul public, securitatea a fost cea care a contribuit în primul rând la satisfacția acestora în urma deciziei luate. Concluzia evidențiată fiind aceea că, probabil, furnizorii de cloud public trebuie să-și promoveze mai bine capacitățile și reușitele în materie de securitate.

  • Un număr mare de respondenți identificat anumite volume de lucru au tendința să rămână întotdeauna la nivel intern, în loc să migreze către cloud. De exemplu, 28% declară că backup-ul și recuperarea vor rămâne la nivel intern, 27% vor păstra recuperarea în caz de dezastru în afara cloudului, iar 26% vor continua arhivarea internă, stocarea de date și bazele de date relaționale sau OLTP la nivel intern.

  • 81% dintre companii apelează la furnizorii de servicii pentru implementarea cloudului și pentru operațiunile în curs, indicând că natura eterogenă și complexă a cloudului va rămâne o provocare pentru departamentele IT, iar furnizorii de servicii cu un nivel ridicat de suport și abilități vor fi neprețuiți pentru organizații, în special în situația în care aceștia migrează volumul de lucru către cloudul public.

infografic-veritas2 infografic-veritas1 644
Share Button

Leave a Reply