AGERPRES, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Bogdan Cojocaru.
'România are nevoie de digitalizare, acest aspect e clar pentru toată lumea. Stăm bine la o serie de indicatori, cum ar fi extinderea infrastructurii de internet şi numărul de utilizatori, dar mai avem de lucru în acest sens. Strategia naţională pentru 5G, standard de telecomunicaţii care va susţine creşterea gradului de digitalizare a serviciilor guvernamentale furnizate populaţiei şi firmelor, va fi finalizată până la sfârşitul acestui an (...) În ceea ce priveşte activitatea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în acest context, vă informez că, alături de echipa pe care o coordonez, împreună cu Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, am elaborat un Memorandum privind înfiinţarea unui grup de lucru, din activitatea căruia să rezulte Strategia Naţională pe 5G. Este important de precizat aici că prima şedinţă a acestui grup de lucru a avut loc, fiind prezenţi la discuţii toţi factorii reprezentativi în acest demers, care lucrează la un calendar clar de acţiuni. Ulterior, strategia va fi lansată în consultare publică, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern', a spus Cojocaru.
În viziunea ministrului Comunicaţiilor şi potrivit strategiei de dezvoltare a Uniunii Europene (UE), până în anul 2020, în fiecare stat membru, deci implicit şi în România, cel puţin un oraş va fi conectat la 5G.
'5G, pentru viaţa cotidiană, va reprezenta transformarea digitală a economiei şi a societăţii. Conform strategiei de dezvoltare a Uniunii Europene, până în anul 2020, în fiecare stat membru, cel puţin un oraş va fi conectat la 5G (...) Este foarte important să înţelegem, însă, că vom asista la o evoluţie a telecomunicaţiilor mobile substanţială. Dacă ar fi să facem o delimitare, am putea spune că 4G a fost 'era multimedia', în timp ce 5G va fi 'era Internet of Things' (internetul lucrurilor - n. r.). Practic, vom asista la o interconectare fără precedent şi se vor crea premisele eficientizării tuturor ramurilor de activitate umană', a subliniat ministrul de resort.
Acesta a menţionat faptul că, pentru România, implementarea 5G va aduce investiţii totale de aproximativ 9 miliarde de dolari până în anul 2026, în sectoare de activitate precum: energie şi utilităţi, siguranţă publică, producţie, servicii financiare, sănătate, transport public, media şi divertisment, industrie auto, retail, agricultură etc.
În primăvara acestui an, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Sorin Grindeanu, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că o Strategie Naţională pentru 5G este necesară pentru România, documentul urmând să fie prezentat public în toamna acestui an, iar ulterior să fie aprobat prin Hotărâre de Guvern.
Planul de acţiuni al autorităţii de reglementare, valabil pentru anul 2018, include deja elaborarea şi adoptarea poziţiei naţionale privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz şi 26 GHz pentru sisteme de comunicaţii mobile de bandă largă, inclusiv pentru implementarea sistemelor de generaţie viitoare (5G). 654
Strategia Naţională pentru 5G va fi gata până la sfârşitul acestui an, iar implementarea acestei tehnologii în România va aduce investiţii totale de aproximativ 9 miliarde de dolari, în următorii opt ani, în sectoare de activitate precum energie şi utilităţi, siguranţă publică, servicii financiare şi sănătate, a declarat, pentru Strategia Națională pentru 5G – finalizată în 2018
Posted by