Noi probleme pentru Huawei: SUA nu mai acordă licențe de export comercianților americani care vând produsele gigantului chinez

Posted by
Share Button

Guvernul SUA a încetat să mai aprobe licențe pentru ca firmele americane să exporte majoritatea articolelor către gigantul tehnologic chinez Huawei, potrivit unor rapoarte. Acest lucru vine în contextul în care administrația Biden continuă să înăsprească regulile privind exporturile de tehnologie americană către China.

Washingtonul a acuzat anterior Huawei că reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a SUA și că lucrează cu Partidul Comunist Chinez.

Compania și guvernul chinez au negat în mod repetat acuzațiile

Departamentul de Comerț al SUA a transmis unor firme americane că nu va mai emite licențe pentru exporturile de tehnologie americană către Huawei, potrivit Financial Times, care a relatat primul articolul.

Măsura vine în contextul în care Washingtonul se îndreaptă spre o interdicție totală a vânzării de tehnologie americană către gigantul chinez de echipamente de telecomunicații, potrivit ziarului.

,,Lucrând îndeaproape cu partenerii noștri interagenții de control al exporturilor de la Departamentele de Energie, Apărare și Stat, ne evaluăm continuu politicile și reglementările și comunicăm în mod regulat cu părțile interesate externe”, a declarat pentru BBC un purtător de cuvânt al Departamentului de Comerț al SUA.

,,Nu comentăm conversațiile cu sau deliberările cu privire la anumite companii”, au adăugat aceștia.

Huawei a refuzat să comenteze rapoartele

Administrația Biden a continuat să înăsprească restricțiile asupra Huawei, în condițiile în care tensiunile politice dintre Washington și Beijing au crescut din cauza Taiwanului, unde sunt fabricate majoritatea cipurilor de calculator din lume.

În octombrie, subsecretarul american al Comerțului pentru Industrie și Securitate, Alan Estevez, a declarat că „mediul de amenințare este în continuă schimbare”.

,,Facem în mod corespunzător tot ceea ce ne stă în putere pentru a ne proteja securitatea națională și pentru a împiedica tehnologiile sensibile cu aplicații militare să fie achiziționate de către serviciile militare, de informații și de securitate ale Republicii Populare Chineze”, a adăugat el.

Timp de mai mulți ani, compania Huawei, cu sediul la Shenzhen, s-a confruntat cu restricții de export din partea SUA privind articole pentru echipamente de telecomunicații de mare viteză de generația a cincea (5G) și tehnologie de inteligență artificială.

În 2019, în timpul președinției lui Donald Trump, oficialii americani au adăugat compania pe o așa-numită ,,listă de entități”.

Aceasta înseamnă că firmele americane trebuie să obțină o licență de la guvern pentru a exporta sau transfera anumite tehnologii, în special din cauza preocupărilor că acestea vor fi utilizate de armata chineză.

Cu toate acestea, în acest timp, au fost acordate licențe unor companii americane, inclusiv Intel și Qualcomm, pentru a furniza Huawei tehnologii care nu aveau legătură cu 5G.

255
Share Button

Leave a Reply