Autoritățile române trec la verificări pentru a vedea dacă Tiktok-ul pune probleme de securitate

Posted by
Share Button

Autoritățile au demarat la nivel guvernamental o analiză pentru a vedea dacă aplicația TikTok, folosită în prezent fără interdicții chiar de parlamentari și instituții publice, are vreun risc de securitate și în cazul României, a anunțat ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, care a precizat că va fi emisă o dispoziție când va fi finalizată analiza.  

De ce este important: Comisia Europeană a interzis personalului său să utilizeze TikTok, invocând îngrijorări legate de securitate și de practicile de colectare a datelor ale aplicației deținute de compania chineză ByteDance. Personalului i s-a ordonat să șteargă aplicația de pe telefoanele mobile și de pe dispozitivele de muncă, inclusiv de pe dispozitivele personale care utilizează aplicații de muncă. Mai este important: Interdicția Comisiei urmează unei decizii luate de Congresul SUA la sfârșitul anului trecut de a bloca TikTok pe dispozitivele guvernamentale.

Întrebat ce risc de atacuri cibernetice presupune utilizarea TikTok și în România, ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a arătat că ”este un lucru pe care îl evaluăm în acest zile cu toate instituțiile implicate”. Ministrul a arătat că recent adoptata Lege a securității cibernetice, care a fost declarată constituțională, este în măsură să permită intervenția în astfel de cazuri  ”Dacă nu am avea legea securității cibernetice, dacă ea nu va fi operaționalizată, ne va fi greu să intervenim în aceste cazuri. (...) Legea care a trecut ieri de Curtea Constițuonală realmente creează pârghiile ca statul român să intervină mult mai eficient în cazul unor asemenea pericole”, a spus Burduja. ”Este o analiză care trebuie făcută cu maximă serozitate”, a adăugat ministrul, întrebat de riscurile pe care le presupune folosirea aplicație de TikTok chiar de către parlamentari.  Sebastian Burduja a amintit că România a interzis achiziționarea de software se securitate cibernetică produs în Rusia, iar în cazul TikToK: ”Și aici trebuie să analizăm și de îndată ce vom avea o analiză finală, vom emite o dispoziție în acest sens”. Întrebat dacă analiza a început, ministrul a răspuns ”categoric, da”, iar chestionat când va putea fi luată o decizie, Sebastian Burduja a adăugat: ”De îndată ce vom finaliza această analiză, pentru că nu vrem nici să generăm și reacții adverse, dacă nu este cazul în acest moment”.

371
Share Button

Leave a Reply