Blocarea internetului îl costă scump pe Putin. Rusia a pierdut 21,6 miliarde de dolari din cauza întreruperilor de internet în 2022

Posted by
Share Button

Economia Rusiei a pierdut 21,6 miliarde de dolari, de la invazia Ucrainei în februarie 2022 și sfârșitul anului trecut, din cauza întreruperilor deliberate ale serviciilor de internet. Mai întâi prin restricționarea accesului și apoi prin blocarea totală a accesului la Facebook și Twitter, și la posturile de știri, Rusia a provocat cel mai scump blocaj de internet din 2022, potrivit unui raport al companiei de tehnologie Top 10 VPN.

Întrucât blocajele au avut loc la nivelul întregii țări, numărul mare de persoane afectate (113 milioane) a cauzat prețul ridicat al pagubelor. În total, rușii au avut probleme cu internetul pentru 7.407 ore (308 zile) pe parcursul anului trecut. Cererea de servicii VPN, care pot ocoli restricțiile de trafic, a crescut vertiginos în Rusia după interzicerea rețelelor de socializare.

Întreruperile deliberate ale internetului în întreaga lume costă economia globală miliarde de dolari în fiecare an. În întreaga lume, închiderea internetului a devenit o tactică a regimurilor autoritare, iar costurile sunt politice, economice și umanitare.

Clasamentul întreruperilor de internet în 2022

În 2022 au avut loc 114 întreruperi ale internetului în 23 țări și au costat 23,79 de miliarde de dolari, cu 323% mai mult față de valoarea din 2021.

Durata totală în 2022 până în prezent a întreruperilor deliberate ale internetului în întreaga lume este de 50.095 de ore, o creștere de 45% față de 2021. Din acestea, 23.097 de ore internetul a fost blocat total, 134 de ore a fost limitat, în timp ce blocarea rețelelor de socializare s-a petrecut pentru 26.865 de ore.

După Rusia urmează Iran, care se află pe locul al doilea în clasament, unde, anul trecut, protestele antiguvernamentale prelungite au fost întâmpinate cu forță excesivă și cu închideri repetate ale internetului de către cei aflați la putere. Aproape 72 de milioane de persoane au fost afectate de acest lucru, la un cost economic de 773 de milioane de dolari. Kazahstan se află pe locul al treilea, după ce oprirea internetului în urma protestelor de la începutul anului 2022 privind prețul combustibililor a provocat pagube economice de peste 400 de milioane de dolari.

Myanmar este țara care a închis internetul pentru cea mai lungă perioadă de timp în 2022: peste 17.500 de ore. Închiderile vizează – în principal statul Chin din vestul țării, la granița cu Bangladesh – și au fost cotate ca fiind pe locul patru în topul celor mai costisitoare.

Nigeria a ridicat interdicția de acces la Twitter la începutul anului, dar aceasta a afectat totuși peste 100 de milioane de persoane din întreaga țară în ianuarie și a provocat un cost economic de 83 de milioane de dolari. Anul trecut, Etiopia a înregistrat anul trecut întreruperi prelungite de aproape 9.000 de ore. Din nou, deoarece autoritățile au vizat regiunea Tigray, unde se desfășoară un război civil, au fost afectate mai puține persoane, iar costurile au rămas în jurul a 146 de milioane de dolari, în ciuda caracterului continuu al restricțiilor.

Cum închid guvernele internetul?
Întreruperile guvernamentale ale internetului iau, de obicei, forma unor întreruperi totale ale serviciilor de internet sau a blocării rețelelor sociale. O altă tactică de cenzură este limitarea vitezei de internet atât de mult încât orice altceva în afara unei simple comunicări bazate pe text devine imposibil, cum ar fi transmiterea în direct a unor videoclipuri de la proteste sau dovezi de abuzuri privind drepturile omului.

Furnizorii de servicii de internet (ISP) folosesc o serie de metode tehnice pentru a pune în aplicare restricțiile în urma unor ordine guvernamentale în acest sens.

Întreruperi de internet: impactul economic în perioada 2019-2023

Potrivit raportului, începând cu anul 2019 au avut loc 400 de opriri majore ale internetului în 54 de țări, cu un cost total de 41,72 de miliarde de dolari.

În 2023, au fost până acum 20 de întreruperi de internet în opt țări, ce au costat 232,3 milioane de dolari. Durata totală a întreruperilor deliberate ale internetului în întreaga lume a fost de 4.835 de ore, iar cea mai afectată țară este până în prezent Etiopia (110,2 milioane de dolari), urmată de Myanmar și Irak.

Top 10 VPN este un grup de cercetare a confidențialității și securității digitale din Marea Britanie. Lista nu include locuri precum China și Coreea de Nord, unde guvernul controlează sau restricționează strict internetul. Compania are un instrument de urmărire a întreruperilor de internet care măsoară consecințele financiare în timp real, în timp ce rapoartele anuale oferă date și analize istorice. Acest instrument a fost dezvoltat de ONG-ul de monitorizare a internetului Netblocks și se bazează pe indicatori de la Banca Mondială, UIT, Eurostat și recensământul SUA.

Autorii studiului spun că au calculat costul economic al fiecărei închideri de internet este cu ajutorul instrumentului Netblocks Cost of Shutdown Tool, care se bazează pe metoda Brookings Institution, cu ajutorul modelului specializat al CIPESA pentru Africa Subsahariană.

Întreruperile parțiale ale internetului sunt calculate ca proporție din costurile de mai sus, pe baza celor mai recente informații privind cota de piață a internetului disponibile în mod public pentru țara afectată.

Datele privind utilizatorii de internet provin de la Banca Mondială și din rapoarte guvernamentale. În cazul închiderilor de rețele de socializare, se citează numărul total de utilizatori de internet din locația afectată, mai degrabă decât numărul de utilizatori locali ai unei platforme specifice. Acest lucru se datorează faptului că astfel de întreruperi ale internetului afectează capacitatea tuturor utilizatorilor de internet de a accesa rețelele de socializare, indiferent de utilizarea activă a unei anumite platforme.

221
Share Button

Leave a Reply