Statul Major al Apărării vrea să cumpere servicii și echipamente de tip Starlink pentru acces la internet prin satelit

Posted by
Share Button

Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii, structură aflată în subordinea Statului Major al Apărării, vrea să achiziționeze servicii și echipamente de internet prin satelit Starlink sau similare. Pentru a pregăti licitația publică, instituția a lansat mai întâi, prin SEAP, o consultare a pieței.

Starlink, serviciul de internet prin satelit dezvoltat de SpaceX, compania fondată de Elon Musk, a devenit disponibil și în România în 2022. Serviciul promite latență redusă şi viteza de download de până la 250 Mb/s.

Prin consultarea pieței, Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii vrea să afle informații despre produsele/serviciile ce corespund cerințelor sale, informații privind prețurile, informații referitoare la termenele de livrare și informații în legătură cu dezvoltarea capacității pieței pentru a satisface necesitățile instituției, pentru a reduce numărul de solicitări de clarificări la documentația de atribuire.

”Prezentul document stabilește cerințele necesare pentru realizarea achiziției de „Servicii și echipamente satelitare Starlink sau similar” care permit accesul la rețeaua globală de comunicații satelitare (sateliți Starlink sau similari). Produsul este destinat pentru asigurarea serviciului de internet care va asigura viteza de descărcare între 100Mb/s și 200 Mb/s și o latență de până la 20 ms oferind acoperire în locațiile aflate pe teritoriul României, Europa inclusiv Marea Neagră, Marea Mediterană, nordul Africii, Oceanul Atlantic”, se arată în document postat de Ministerul Apărării.

Comandamentul comunicațiilor și informaticii este structura din subordinea Statului Major al Apărării care are responsabilități în domeniul operațional pentru asigurarea serviciilor de comunicații și informatică în sprijinul conducerii și controlului structurilor Armatei României la nivel strategic și operativ. Comandamentul are, de asemenea, și un centru pentru educarea și formarea tinerilor absolvenți ai colegiului liceal militar, dar și ai celor din învățământul militar pe linie de armă și specialitate. Instituția a fost înființată în anul 1942.

În schema de organizare a Armatei Române, Statul Major al Apărării are în componență cinci comandamente: Centrul Național Militar de Comandă, Comandamentul Apărării Cibernetice, Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii, Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale și Comandamentul Logistic Întrunit. Statul Major al Apărării asigură conducerea, organizarea, planificarea și operaționalizarea celor trei forțe armate: Forțele Terestre, Forțele Aeriene și Forțele Navale.

223
Share Button

Leave a Reply