TikTok, amendată cu 345 de milioane de euro în Uniunea Europeană din cauza încălcării reglementărilor privind protecţia minorilor

Posted by
Share Button

TikTok a fost amendată cu 345 de milioane de euro pentru încălcarea regulilor privind confidenţialitatea în ceea ce priveşte prelucrarea datelor personale ale copiilor în Uniunea Europeană, a anunţat vineri organismul de reglementare al blocului comunitar, relatează AFP şi Reuters.

Platforma de videoclipuri scurte deţinută de chinezi, care în ultimii ani a crescut rapid în popularitate în rândul adolescenţilor din întreaga lume, a încălcat o serie de legi ale UE privind confidenţialitatea, în perioada 31 iulie 2020 şi 31 decembrie 2020, a precizat Comisarul pentru Protecţia Datelor (DPC) din Irlanda. 

 Autoritatea irlandeză pentru protecţia datelor este competentă să acţioneze în numele UE, deoarece principala unitate a TikTok în Europa se află în Irlanda.

TikTok are în prezent 150 de milioane de utilizatori în Statele Unite şi 134 de milioane în Uniunea Europeană. 

Este pentru prima dată când TikTok, deţinută de ByteDance, este sancţionată de DPC, principala autoritate de reglementare din UE pentru cele mai importante firme de tehnologie din lume, care şi-au amplasat sediile regionale în Irlanda.

Însă nu este prima dată când TikTok este amendată pentru gestionarea datelor referitoare la minori: reţeaua socială a fost amendată cu 5,7 milioane de dolari în Statele Unite în 2019, cu 750.000 de euro în Olanda în 2021 şi cu 12,7 milioane de lire sterline în Regatul Unit în aprilie anul trecut pentru infracţiuni similare. Reţelele sociale sunt acuzate în mod regulat că au efecte nocive asupra utilizatorilor mai tineri, de exemplu prin supraexpunerea acestora la vieţile aparent ideale ale altor persoane sau la publicitate nepotrivită.

La sfârşitul lunii iunie, Parlamentul francez a votat pentru a impune platformelor precum TikTok, Snapchat şi Instagram să verifice vârsta utilizatorilor lor şi să obţină acordul părinţilor dacă aceştia au sub 15 ani. Sancţiunea de vineri intervine într-un moment în care Uniunea Europeană şi Statele Unite intensifică controalele şi procedurile judiciare împotriva giganţilor din domeniul tehnologiei, de la TikTok la GAFA (Google, Amazon, Facebook şi Apple).

Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat că nu este de acord cu decizia, în special cu mărimea amenzii, iar majoritatea criticilor aduse nu mai sunt relevante, ca urmare a măsurilor pe care le-a introdus înainte de începerea anchetei DPC, în septembrie 2021.

DPC a precizat că încălcările TikTok au inclus modul în care, în 2020, conturile pentru utilizatorii cu vârsta sub 16 ani au fost setate în mod implicit la "public" şi că TikTok nu a verificat dacă un utilizator este de fapt părintele sau tutorele unui utilizator copil atunci când a fost legat prin intermediul funcţiei "asociere de familie".

TikTok a adăugat controale parentale mai stricte pentru comunitatea familială în noiembrie 2020 şi a modificat în ianuarie 2021 setarea implicită la "privat" pentru toţi utilizatorii înregistraţi cu vârsta sub 16 ani.

În plus, deşi platforma este teoretic rezervată utilizatorilor cu vârsta de peste 13 ani, DPC consideră că TikTok nu a luat în considerare în mod corespunzător riscurile pe care le prezintă pentru persoanele mai tinere care reuşesc totuşi să îşi creeze un cont.

TikTok a declarat vineri că intenţionează să îşi actualizeze în continuare setările privind confidenţialitatea pentru a face mai clare diferenţele dintre conturile publice şi cele private, iar contul privat va fi preselectat pentru noii utilizatori cu vârste cuprinse între 16 şi 17 ani atunci când se vor înregistra în aplicaţie, începând cu sfârşitul acestei luni.

DPC a acordat TikTok trei luni pentru a se conforma reglementărilor.

Pe de altă parte, o a doua investigaţie a fost deschisă pentru a verifica dacă TikTok a transferat date cu caracter personal în China şi dacă aceasta respectă legislaţia UE privind datele atunci când transferă date cu caracter personal în ţări din afara blocului comunitar. În martie, DPC a declarat că pregăteşte un proiect preliminar de decizie privind această investigaţie.

În conformitate cu Regulamentul general privind protecţia datelor (GDPR) al UE, introdus în 2018, autoritatea de reglementare principală pentru o anumită companie poate impune amenzi de până la 4% din veniturile globale ale companiei.

DPC a lovit şi alţi giganţi din domeniul tehnologiei cu amenzi mari, inclusiv o sumă totală de 2,5 miliarde de euro impusă companiei Meta.

La sfârşitul anului 2022, DPC avea 22 de anchete deschise în cazul multinaţionalelor cu sediul în Irlanda.

 Autoritatea irlandeză pentru protecţia datelor este competentă să acţioneze în numele UE, deoarece principala unitate a TikTok în Europa se află în Irlanda.

158
Share Button

Leave a Reply