Fost ambasador SUA: Relația României cu SUA este pusă în pericol din cauza TikTok

Posted by
Share Button

Într-un editorial scris pentru DCNews, Adrian Zuckerman, fostul ambasador al Statelor Unite în România, transmite un avertisment. El scrie că autoritățile din țara noastră pun în pericol relația României cu SUA dacă nu își respectă angajamentele de securitate cibernetică.

„Cu doar câteva zile în urmă, miercuri, 17 ianuarie, vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a afirmat că TikTok reprezintă o problemă pentru securitatea națională a României și Europei și ar trebui interzis. Aceeași recomandare fusese făcută în 2023 de către serviciile de informații românești și de către Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică. Ca răspuns, ambasada Chinei și reprezentanți ai companiei TikTok au cerut o întâlnire de urgență cu guvernul român” scrie fostul ambasador.

Recomandările de securitate nu au fost respectate

Adrian Zuckerman afirmă că România a eșuat în implementarea acestor recomandări de securitate națională. Pavel Popescu atribuie acest lucru lipsei de voință politică și curajului. Este aceasta afirmație corectă, sau putem spune că problema este mai complexă? În luna august a anului 2023, guvernul român, prin intermediul CSAT, a aprobat implicarea companiei Lenovo. O entitate deținută de statul chinez comunist, în procesul de construcție a infrastructurii 5G. Este important de menționat că participarea oricărei companii comuniste chineze la dezvoltarea infrastructurii 5G fusese anterior interzisă. Printr-o lege adoptată în 2021 de către România și majoritatea altor țări europene.

CSAT a justificat acordarea unei excepții pentru Lenovo, susținând că firma-mamă a Lenovo este înregistrată în Hong Kong, Și că nu există motive de îngrijorare. Cu toate acestea, explicația CSAT a fost adesea ridiculizată în presă ca fiind demonstrabil falsă. Și ca ignorând grav realitatea situației. Adevărul este că firma Lenovo este sub controlul Partidului Comunist Chinez, având acesta acces la toate informațiile sale.

TikTok ar putea face presiuni asupra României

Desi autoritățile de la București și-au exprimat promisiunea retragerii acordului acordat Lenovo pentru dezvoltarea infrastructurii 5G, până în prezent aceasta nu s-a întâmplat. Acest aspect a atras critici la nivel internațional, în special din partea celui mai apropiat aliat al României, Statele Unite.

Prin urmare, este de așteptat ca autoritățile comuniste din China și compania TikTok să exercite presiuni asupra guvernului României. în scopul blocării deciziilor precum cele propuse de Pavel Popescu și ANCOM. Atât NATO, cât și SUA recunosc România și Polonia ca fiind cei doi aliați cei mai apropiați în apărarea flancului estic al Europei. Guvernul român ar trebui să își amintească de acest parteneriat strategic și să acționeze în consecință. Este esențial ca România să nu pună în pericol securitatea națională proprie sau a aliaților săi, evitând orice avantaj acordat Chinei comuniste sau alianței cu „axa răului” formată alături de Rusia și Iran.

TikTok, ca subsidiară a ByteDance, și-a actualizat politica de confidențialitate în UE în noiembrie 2022, confirmând că personalul său din China are acces la datele utilizatorilor din afara Chinei în scopul efectuării unor „funcții importante”. Echipa de ingineri software a TikTok raportează conducerii ByteDance din China, iar orice date ale ByteDance care trec prin China sunt supuse legilor chineze. Sistemul judiciar al Chinei și autoritatea Partidului Comunist Chinez sunt implicate în acest proces. Legile chineze, cum ar fi Legea națională de securitate din 2017, Legea națională de informații și Legea privind securitatea datelor, obligă cetățenii să furnizeze datele solicitate de guvern, inclusiv datele din alte țări, făcute disponibile angajaților din China prin aplicațiile ByteDance și interacțiunile acestora cu software-ul de pe toate dispozitivele conectate.

Platforma ar putea fi utilizată ca o armă

Din perspectiva securității, aceasta înseamnă că TikTok oferă Partidului Comunist Chinez capacitatea de a utiliza platforma ca o armă. Asta ar influența anumite audiențe străine prin suprimarea sau amplificarea anumitor narative. TikTok este controlat de guvernul comunist chinez atât din punct de vedere legal, cât și structural. Acesta are o participație de 1%, cunoscută ca „acțiunea de aur”, în cadrul companiei ByteDance. Își asigură astfel controlul asupra algoritmului folosit de TikTok.

„TikTok este programat să fie folosit ca armă. Urmărește tastările utilizatorilor pentru a aduna date personale, cum ar fi informațiile despre cardurile de credit, conturile bancare și medicale, permisele de conducere, parolele și locația. De fapt, Partidul Comunist Chinez a folosit TikTok pentru a urmări jurnaliști, încercând să-i intimideze.

Nu este surprinzător faptul că TikTok nu este disponibil în China. În schimb, algoritmul său este folosit pentru educația STEM a copiilor. TikTok reprezintă un pericol pentru oricine interacționează digital cu el – prietenii, familia, colegii de la birou, toți cei din viața ta. TikTok funcționează ca o armă bacteriologică, ca un virus digital. Virusul TikTok poate infecta pe toată lumea din jurul tău. Singura vaccinare este o interdicție totală. China folosește TikTok ca un instrument de propagandă puternic pentru a semăna nemulțumire și a limita libertatea de exprimare. Încearcă numai să postezi ceva despre masacrul de la Piața Tiananmen sau despre democrația din Taiwan!

TikTok este interzis complet în India. Este interzis pe dispozitivele guvernamentale în Canada, UE, Regatul Unit, Norvegia, Noua Zeelandă și Belgia. Noile măsuri de protecție a datelor invocate de TikTok sunt iluzorii, atâta timp cât Partidul Comunist Chinez este proprietar al acțiunii de aur, iar legile din China obligă toate corporațiile chineze să împartă datele pe care le dețin cu guvernul comunist.

Statele Unite rămân cel mai bun prieten, cel mai apropiat aliat și partenerul României în calea către un viitor prosper și democratic. Liderii României susțin că recunosc pe deplin și îmbrățișează această viziune. Cu toate acestea, ei pun în pericol această relație prin satisfacerea intereselor chineze comuniste care afectează securitatea națională a ambelor țări” mai scrie Zuckerman.

234
Share Button

Leave a Reply