Concedieri la Dell – 5% din forţa de muncă va fi disponibilizată

Posted by
Share Button

Confruntat cu scăderea cererii pentru calculatoare personale, producătorul american de PC-uri Dell Technologies Inc. a decis să elimine aproximativ 6.650 de posturi, devenind ultima companie din sectorul de tehnologie care anunţă că va disponibiliza mai multe mii de angajaţi, transmite Bloomberg.

Compania se confrunt cu condiţii de piaţă care „continuă să se erodeze în contextul unui viitor incert”, scrie directorul operaţional de la Dell, Jeff Clarke, într-un mesaj intern consultat de Bloomberg. Cele 6.650 de posturi sunt echivalentul a 5% din forţa de muncă globală a Dell, a precizat un purtător de cuvânt.

După un boom al cererii pentru PC-uri în perioada pandemiei, Dell şi alţi producători de hardware se confruntă în prezent cu o scădere a cererii. Analiştii de la firma de cercetare IDC estimează că livrările de PC-uri au scăzut semnificativ în ultimul trimestru din 2022. În rndul marilor producători, Dell a suferit cel mai mare declin, de 37% comparativ cu aceiaşi perioadă a lui 2021. Aproximativ 55% din cifra de afaceri a Dell provine din vânzarea de PC-uri

În mesajul intern trimis de Jeff Clarke se precizează că precedentele măsuri de reducere a costurilor, inclusiv îngheţarea angajărilor şi limitarea deplasărilor, nu mai sunt suficiente. Reorganizarea departamentelor, însoţită de diminuarea numărului de posturi, sunt considerate ca o oportunitate pentru a creşte eficienţa, a declarat un purtător de cuvânt de la Dell pentru Bloomberg News.

În ultimele luni şi alte nume mari din sectorul tehnologiei au anunţat restructurări de personal. Producătorul de PC-uri HP Inc. a anunţat în luna noiembrie disponibilizarea a 6.000 de angajaţi. Cisco Systems Inc. şi International Business Machines Corp. vor elimina fiecare câte 4.000 de posturi. Microsoft Corp. intenţionează să concedieze aproximativ 10.000 de angajaţi până la finele lunii martie. Alphabet (Google) îşi va reduce personalul cu circa 12.000 de angajaţi, respectiv cu 6,4% din efective. Amazon şi Salesforce vor concedia aproximativ 18.000, respectiv 8.000 de salariaţi. Meta, firma mamă a Facebook şi Instagram, a lansat şi ea un plan de restructurări vizând 11.000 de posturi în luna noiembrie 2022.

Potrivit firmei de consultanţă Challenger, Gray & Christmas Inc, în 2022 sectorul tehnologiei a anunţat eliminarea a 97.171 de locuri de muncă, o creştere de 649% comparativ cu anul precedent.

229
Share Button

Leave a Reply