Acer a continuat să livreze echipamente hardware către Rusia deşi a spus că şi-a suspendat afacerile

Posted by
Share Button

Producătorul taiwanez de computere Acer a furnizat Rusiei echipamente hardware în valoare de cel puţin 70,4 milioane de dolari, în perioada 8 aprilie 2022 - 31 martie 2023, după ce grupul a spus că îşi va suspenda afacerile din această ţară, arată datele vamale consultate de Reuters.

Chiar dacă nu a comis o ilegalitate, acţiunile Acer contrastează cu cele ale principalilor rivali occidentali, precum Dell şi HP, care au încetat livrările către Rusia în primăvara lui 2022, după debutul invaziei ruseşti în Ucraina.

Datele vamale consultate de Reuters arată că echipamente produse de Acer au fost livrate Rusiei atât printr-o subsidiară Acer înregistrată în Elveţia cât şi prin intermediul unor servicii de livrări, pe bază de comenzi făcute de aceeaşi subsidiară. În condiţiile în care aceste livrări au plecat din afara Taiwanului, ele nu au încălcat sancţiunile impuse de autorităţile de la Taipei împotriva Rusiei. De asemenea, livrările nu au inclus articole care erau interzise în momentul exportului de sancţiunile impuse de autorităţile elveţiene.

Într-un comunicat de presă datat 8 aprilie 2022, compania taiwaneză a informat că: "Din cauza evoluţiilor recente, Acer a decis să îşi suspende afacerile din Rusia".

Rugat să comenteze despre exporturile sale ulterioare către Rusia, via subsidiara elveţiană Acer Sales International SA, grupul mamă Acer din Taiwan a precizat că "respectă cu stricteţe reglementările internaţionale cu privire la exporturile spre Rusia" iar subsidiara sa din Rusia "nu a livrat laptop-uri sau desktop-uri către Rusia începând cu data de 8 aprilie anul trecut" dar că a livrat totuşi "un număr limitat de display-uri şi accesorii pentru piaţa rusească destinate a fi utilizate în scopuri civile".

O sursă din apropierea acestui dosar, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a spus că produse Acer, inclusiv monitoare pentru PC-uri şi laptop-uri, au continuat să fie livrate către Rusia şi după luna aprilie 2022.

Reuters nu a putut afla de unde provin produsele Acer care mai sunt încă în vânzare în Rusia şi nici când au ajuns în ţară.

În linie cu politica UE, sancţiunile elveţiene au permis exportul de laptop-uri şi componente pentru calculator către Rusia până la data de 16 decembrie 2022. După această dată nu au mai fost făcute livrări de produse interzise de către Acer din Elveţia spre Rusia.

Compania a precizat că este posibil ca importatorii din Rusia să îşi asigure dispozitive Acer din ţări terţe.

Datele vamale ruseşti arată că cel puţin 744 de livrări de produse Acer au intrat în Rusia în perioada 8 aprilie 2022 - 31 martie 2023, comparativ cu 3.735 de livrări în perioada similară a anului anterior, cu o valoare totală de 244,3 milioane de dolari.

Aceste livrări scot în evidenţă cum, în pofida sancţiunilor internaţionale destinate să limiteze accesul Rusiei la tehnologie şi echipamente străine, bunurile produse în străinătate sunt în continuare accesibile consumatorilor ruşi. 

223
Share Button

Leave a Reply